Atractius turístics

Anglès (portada)

ATRACTIUS TURÍSTICS

1.- EL BARRI ANTIC

2.- EL CARRER D’AVALL I L’ARCADA CAN VERDAGUER

3.- EL CARRER MAJOR

4.- LA PLAÇA DE LA VILA

5.- ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT MIQUEL

6.- EL MODERNISME

7.- SANTA BÀRBARA

8.- SANT PERE SESTRONQUES

9.- SANT AMANÇ

10.- MOLÍ I MAS DE CUC

11.- CAN PLANAS

12.- MAS PERARNAU

13.- CAN BIEL

14.- PARC DE LA FONT DEL CANYO

15.- LA RIBA DEL TER

16.- EL VAPOR DE LA BURÉS

17.- LA TORRE DE LA BURÉS

18.- LES MINES DEL SANT PARE

19.- L’ALT FORN DE LA FARGA

20.- SENDERISME

21.- EL CARRILET

1.- EL BARRI ANTIC

Un dels més antics i importants barris gòtics de tot Catalunya. Cal destacar els carrers Major i d’Avall, amb dues arcades prou rellevants i peculiars. Altrament, gairebé tots els edificis del barri antic presenten un gran interès, ja sigui com a conjunt o per alguns dels elements arquitectònics que els conformen (portals, finestrals, inscripcions, etc.).

2.- EL CARRER D’AVALL I L’ARCADA CAN VERDAGUER

És el carrer més singular i famós de la població, amb dues arcades que el travessen de banda a banda. En aquest sentit destaca l’Arcada de Can Verdaguer, amb dos finestrals romànics, un a cada façana de l’edifici. Un altre edifici interessant, Can Camps, té una magnífica porta de mig punt amb grans dovelles i dos sensacionals finestrals gòtics.

3.- EL CARRER MAJOR

En aquest carrer també s’hi pot admirar una bona mostra d’elements arquitectònics gòtics. Per la seva singularitat destaca la portalada i les dues finestres de Cal Noi, el finestral renaixentista de Cal Rellotger, ca l’Esparter, etc.

4.- LA PLAÇA DE LA VILA

L’actual plaça Major o de la Vila està situada en ple barri antic. Presideix aquest espai públic la Casa de la Vila. Temps enrere havia estat la plaça d’armes del castell d’Anglès.

5.- ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT MIQUEL

Tot i que les primeres referències daten del 1200, l’actual estructura del temple és d’estil renaixentista tardà, principi del barroc. Antigament era la capella del castell d’Anglès i, avui dia, és seu de l’arxiprestat del Ter-Brugent.

6.- EL MODERNISME

Al costat de l’arcada de Can Verdaguer trobem l’edifici noucentista (restaurat per Rafael Massó) i la masoveria de Can Cendra, amb uns magnífics esgrafiats i una bonica reixa de ferro forjat. El conjunt disposa també d’uns jardins noucentistes amb sortidors, escales amb llambordes, seients de maons, etc.

7.- SANTA BÀRBARA

Situat al capdamunt de la muntanya que porta el mateix nom, de 854 m, des d’on es poden contemplar paisatges de gran bellesa. És una construcció amb alguns elements gòtics del segle XV, tot i que la primera referència és de l’any 1310. Ha estat restaurada recentment.

8.- SANT PERE SESTRONQUES

Capella preromànica que podria ésser del segle IX o anterior. És una petita esglesiola rural amb una nau rectangular unida a un absis semicircular allargat.

9.- SANT AMANÇ

Esmentada a partir de l’any 1019 com a “Sancti Amancii Anglensis”. És una església romànica d’estructura complexa, amb un absis rectangular.

10.- MOLÍ I MAS DE CUC

Se’n coneix la seva existència a partir dels segle XIII. L’edifici principal del conjunt és una casa d’estil gòtic amb un meravellós finestral i una porta de grans dovelles. Al seu costat hi ha el molí, que es comunica amb la casa mitjançant una arcada.

11.- CAN PLANAS

Tenim referències històriques d’aquest mas d’ençà del segle XIV. L’estructura fortificada que actualment pot contemplar-me és del segle XVI.

12.- MAS PERARNAU

Un dels masos més antics de la població. L’estructura de l’edifici presenta aspectes arquitectònics molt antics, barrejats amb elements gòtics.

13.- CAN BIEL

Mas fortificat que té una magnífica torre de defensa quadrada. Podria ser l’antic mas Masó, datat a principis del segle XIII.

14.- PARC DE LA FONT DEL CANYO

És un dels més emblemàtics de la vila. En el seu interior hi trobem la coneguda Font del Canyo.

15.- LA RIBA DEL TER

Espai natural on l’aigua i la vegetació de ribera hi tenen un gran protagonisme.

16.- EL VAPOR DE LA BURÉS

Dins les instal·lacions de la fàbrica Tèxtil Burés es manté intacta una joia de l’arqueologia industrial de Catalunya: un immens vapor construït l’any 1908-09 per la Maquinista Terrestre i Marítima de Barcelona.

17.- LA TORRE DE LA BURÉS

Antiga residència dels propietaris de la fàbrica Burés. Al seu costat està la masoveria i un colomar molt interessant.

18.- LES MINES DEL SANT PARE

Hi resten ruïnes dels antics magatzems de la companyia i de les cases dels miners i dels directius.

19.- L’ALT FORN DE LA FARGA

Va funcionar fins el 1851 i s’utilitzava per fondre el ferro que s’extreia de les mines del Puigventós.

20.- SENDERISME

Gairebé 40 km de rutes a peu, repartits en 5 itineraris, per gaudir dels atractius històrics, naturals i paisatgístics d’Anglès.

21.- EL CARRILET

Bona part de l’antic traçat de la línia de tren Olot – Girona s’ha adequat com a carril bici. És la coneguda Via Verda del Carrilet, des de la qual es pot enllaçar amb algunes de les rutes del Centre BTT de la Selva.

Atractius turístics