Construcció d’una rèplica de la barca de llibant que comunicava Anglès i Sant Julià de Llor en el marc del PECT “Girona, Patrimoni Actiu”

 

L’Ajuntament d’Anglès es troba en procés d’execució de l’Operació 7 del PECT “Girona, Patrimoni Actiu”. Aquesta operació, denominada “Recuperació i posada en valor social, cultural i turística del patrimoni industrial de la colònia Burés”, compta amb el cofinançament del 50% del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020 en virtut de la Resolució de 12 d’abril de 2021, dictada pel Departament de Presidència, per la qual es resol el procediment de selecció dels projectes d’especialització i competitivitat territorial (PECT) emmarcats en la RIS3CAT i als quals s’atorga subvenció amb càrrec al pressupost de la Generalitat de Catalunya. I per altra banda, la Diputació de Girona també cofinança l’actuació en un 25%.

En aquest context, l’Ajuntament d’Anglès ja ha adjudicat la contractació de la construcció d’una rèplica d’una de les barques de llibant que creuaven el Ter i comunicaven Anglès i Sant Julià de Llor. Serà doncs l’Associació d’Amics de la Vela Llatina de Calella de Palafrugell qui elaborarà el projecte executiu de construcció de la barca i s’encarregarà de la seva construcció. Alhora, s’aprofitarà el procés de fabricació de la barca per a formar a joves del territori en el treball artesanal de la fusta.

Aquesta barca formarà part de l’espai expositiu de La Burés i es podrà utilitzar al riu en jornades educatives i festives. La recuperació de la memòria de la barca de llibant a través de la construcció d’una rèplica rau en la seva importància com a element patrimonial i etnològic, doncs va caracteritzar el paisatge fluvial de les comarques gironines durant molts anys. Aquestes barques són testimoni de l’extraordinària activitat humana que es desplegava a l’entorn del riu, i alhora també ens permeten entendre la singularitat ecològica del Ter. L’objectiu és doncs donar a conèixer al públic més ampli possible aquest element tant emblemàtic vinculat al Ter i l’ofici de barquer.

Avui, el Restaurant La Barca de Sant Julià de Llor està ubicat a l’antiga casa del barquer de Sant Julià de Llor, i rep precisament el nom de La Barca perquè en aquest punt es trobava l’antic pas de barca que creuava el riu Ter fins a Anglès. Fou Lluís Boada qui, a partir de l’any 1932, es va encarregar de creuar la gent d’un costat a l’altre, oferint-los menjar i beguda a la seva pròpia taverna. Cobrava als usuaris 10 cèntims de pesseta els dies feiners i 5 cèntims els diumenges, i oferia trajectes fixes de bon matí i a la tarda per aquells que anaven a treballar, entre els quals es trobaven els obrers de la Fàbrica Burés.