L’ajuntament té activat des de dimecres l’operatiu de prevenció per glaçades davant l’avís del Servei meteorològic de Catalunya del descens accentuat de temperatures entre dimecres d’aquesta setmana i diumenge, sobretot les nits de divendres, dissabte i diumenge, dies en què s’esperen temperatures mínimes a gairebé tot Catalunya.
Per aquesta raó, la Brigada municipal en coordinació amb la Policia Local ha repartit sal en aquelles voreres més propenses a presentar problemes quan hi ha risc de glaçades, com ara carrers amb pendent o molt humits. També s’ha contractat la distribució de sal amb maquinaria especialitzada als carrers i carreteres de la població.
Aqualia, la companyia concessionària de l’aigua, fa arribar a tota la població les següents recomanacions per evitar els trencaments de canonades en els habitatges:
- Si es tenen conduccions d’aigua o comptadors a la intempèrie o susceptibles de patir problemes de congelació, protegiu-los amb algun tipus de material aïllant.
- A més, s’ha de comprovar que el caixetí o armari, on es troba el comptador, estigui en bon estat per evitar riscos. En cas de congelació, no forçar les claus de pas. Si detecta que la canonada presenta signes de congelació, s’ha d’aplicar aire calent a la zona i protegir amb aïllant.
- Si no es pensa fer ús de l’aigua durant un període llarg de temps, una altra mesura habitual de prevenció consisteix en tancar la clau de pas i buidar les canonades particulars, per que no quedi aigua en el seu interior.
Un cop passades les gelades, Aqualia recomana que es revisin les instal·lacions interiors per comprovar que no hi hagi fuites. Si visiblement no es detecta fuita, és bo controlar si el comptador registra consum d’aigua, assegurant-nos que totes les aixetes estan tancades i els electrodomèstics no estan funcionant.
Si s’observa una fuita d’aigua, s’aconsella que es realitzin les reparacions tan aviat com sigui possible per evitar danys materials i un consum innecessari d’aigua. Cal recordar que el manteniment de la instal·lació interior és una responsabilitat individual de cada particular. Es recorda el telèfon de contacte: Atenció al Client (8h a 20h): 900 81 40 81, Avaries (24 h): 900 81 40 82.
A més, des de Protecció Civil de la Generalitat aconsellen protegir-se bé del fred davant l’avís del Servei Meteorològic de Catalunya. Aquests són els principals consells preventius que dona Protecció Civil:
-Cal que us mantingueu informats de les previsions del temps i de les instruccions que donin les autoritats. Si us heu de desplaçar, consulteu l’estat de la xarxa viària i les rutes a seguir.
-Estigueu atents als vostres familiars o veïns que es trobin en situació de vulnerabilitat, especialment gent gran, perquè es protegeixin dels efectes del fred.
A casa:
-Tingueu preparat un transistor, piles de recanvi, llanternes, aliments calòrics, combustible de calefacció i una farmaciola.
-Cal que disposeu d’una reserva mínima de medicaments per a la gent gran i els malalts crònics i de tipus respiratori.
-Davant d’un avís de baixada extrema de les temperatures, si viviu en zones aïllades o fora dels nuclis urbans, mantingueu un rajolí d’aigua corrent a les aixetes per evitar que les canonades es congelin i protegiu amb draps la clau de pas de l’aigua. També podeu disposar d’una reserva mínima d’aigua o líquid per si el subministrament queda afectat.
-No utilitzeu espelmes. Si és l’única alternativa, poseu-les en espalmatòries perquè no es tombin. Recordeu sempre d’apagar-les abans d’anar a dormir o en sortir de casa i eviteu que els nens les manipulin.
-Si disposeu de reg automàtic tanqueu-lo i eviteu totes les activitats que puguin comportar mullar els carrers, com regar o fregar.
Vigileu amb els aparells de calefacció:
Les calderes i els aparells de combustió que s’utilitzen per a la calefacció poden convertir-se en un element de risc si no estan en bon estat o no se’n fa un bon ús. Cal evitar la mala combustió. Per aquest motiu, seguiu els consells següents:
-Si utilitzeu un escalfador o una estufa amb foc obert o qualsevol altre element de calefacció, per tal d’evitar la intoxicació i garantir l’entrada d’aire net, ventileu cada dia durant uns minuts.
-Reviseu l’estat dels elements de calefacció, de les calderes, de les estufes, etc.
-Si un aparell no funciona bé o fa olor estranya no el feu servir.
-Mantingueu els nens allunyats de les estufes, dels brasers i de les xemeneies. No deixeu encenedors al seu abast.
-No acosteu les estufes, els brasers, etc. a les cortines, als mobles i, especialment, als llits o matalassos. Mai eixugueu la roba o altres objectes a sobre, ja que podríeu provocar un incendi. No els cobriu amb cap objecte.
En cas d’urgència:
-Si sou en una habitació amb una estufa de llenya, carbó o gas, un braser o una caldera i noteu símptomes de mareig, ventileu immediatament: obriu alguna porta o finestra.
-Truqueu sempre al 112 si us trobeu malament o penseu que patiu una intoxicació per mala combustió o si trobeu algú inconscient en arribar al domicili.
A l’exterior:
-Eviteu els canvis sobtats de temperatura.
-En dies d’onada de fred, eviteu que surtin al carrer els nadons, la gent gran i aquells que pateixin malalties respiratòries. Si cal que surtin a l’exterior, eviteu els espais oberts exposats al fred i que estiguin gaire temps sense moure’s.
-Vestiu-vos amb roba i calçat adequat per a temperatures baixes. Poseu-vos diverses capes, per mantenir la calor corporal durant més temps.
-Protegiu-vos la cara i el cap. Tingueu a mà guants i bufanda. Eviteu l’entrada d’aire fred directa als pulmons.
-No ingeriu alcohol: pot donar una falsa sensació de calor.
-Adeqüeu al fred l’activitat professional, esportiva i de lleure a l’exterior, si feu esforços físics intensos correu el perill de patir una lesió.
Si heu d’agafar el vehicle
-Feu-ho només si és imprescindible, eviteu desplaçar-vos de nit. Consulteu prèviament la informació meteorològica i l’estat del trànsit i seguiu els consells del Servei Català de Trànsit.
-Porteu el dipòsit de combustible ple i cadenes, assegureu-vos que les sabeu col·locar.
-Reviseu els pneumàtics, el líquid anticongelant, l’estat de les bateries, els llums i els frens.
-Porteu també roba d’abric, un telèfon mòbil carregat i el carregador, aigua i aliments energètics.
-Si viviu o us desplaceu a zones de muntanya, feu servir pneumàtics d’hivern.
-A dins del cotxe, si teniu la calefacció engegada, deixeu una finestra entreoberta per renovar l’aire.
-Conduint aneu amb compte amb les plaques de gel que poden fer relliscar el cotxe. Les plaques de gel acostumen a trobar-se a les zones més ombrívoles de les carreteres.